uşa de la intrare

marți, 5 aprilie 2016

Tarapanaua electorală


                                         
Cetăţeni ai urbei!
Aoleo, staţi aşa, să facem o mică acoladă, apropo de urbe: domnu Manea, avem o rugăminte, cu bunăvoinţă garantată v-o adresăm, angajaţi-vă urgent un alt postac de facebook şi de site, care să cunoască limba română scrisă, că ne-a crăpat retina la acest comentariu:
Tocmai din respect pentru dvs nu feliez comentariul, dar trebuie să înţelegeţi că în clipa în care aţi păşit pe o tribună în faţa publicului, sunteţi obligat să fiți atent la toate amănuntele, vă concentrați atât pe cele de imagine, cât şi pe cele de conţinut. Comunicatele scrise se adresează tuturor, iar din cei cca.6000 alegători, 2000 suntem consumatori dependenţi de limba română. Trebuie să vă intereseze şi ăştia 2000, nu îşi poate permite nimeni să-i ignore. Şi să nu mai scrieţi în viaţa dumneavoastră "Alde", decât dacă ne vorbiţi de vreun vecin cu familie numeroasă.

Într-adevăr, oamenii pot înregistra nişte succese extraordinare, fără să fie forjaţi prin prea multe şcoli. Istoria, mai ales cea recentă, ne-o demonstrează. Erudiţii, livreştii, filosofii, cărturarii se concentrează în jurul altor structuri, nu pun preţ pe cele politice sau administrative. Doar în Evul Mediu târziu, spre Renaştere, se rafinau puternic prin şcoli, pretendenţii la scaune domneşti.
Nu e nici o infracţiune dacă aveţi purtător de cuvânt sau scrib, credeţi-mă, e semn de respect faţă de cetăţeni.
Să revenim la tarapanaua noastră şi de aici schimb şi eu registrul, asta e, puţine-s lucrurile cu care mă joc pe lumea asta, unul dintre ele e stilul scris. Îmi permit licenţe,de la cea maidaneză la cea dantescă.
Pentru cei cărora termenul "tarapana" vă sună cam ca "tiribombă" sau "şandrama", să ştiţi că tarapanaua e monetăria statului în Evul Mediu. La tarapana se bătea chipul domnitorului pe dosul monedei.
Aţi înţeles, avem nevoie de capete!
Ia să vedem noi, cine îşi oferă capul!? Băieţi, să nu-l aveţi prea mare, că trebuie să-l mai cropăm ca să-ncapă-n monedă!
Cum se cheamă moneda şi ce valoare are? Hm, v-aţi gândit la cea din Botswana, nu sunteţi deloc serioşi! Moneda se va numi primar, normal (după modelul dolar, dinar, biştar), şi va asigura schimbul a tot ce-şi va dori el, de la plătit motrofelniţe dansatoare de club, bordeleze şi videochatiste ("cam ăsta a fost nivelul" la ultima monedă, ca să citez un clasic în viaţă de pe un blog recent) şi pân la transformarea acestui târg într-o aşezare splendidă (permiteţi-mi şi exagerări).
Tarapanaua nu este amplasată la mine, aşa cum aţi crede. Eu nu prind niciodată prestaţii plătite. Când se împart alea cu plată nu intru nici la rezerve, e o tradiţie sfântă preluată încă de pe vremea piticului. Eu doar dau la foale-n faţa cuptorului.
La tarapana veţi depune documentele pentru candidatură. Care aveţi ochelari s-ar putea să ieşiţi mai naşpa sau mai în relief, aşa că moneda voastră nu va putea fi folosită la aparatele cu fise. Sunteţi băieţi deştepţi, aveţi ochi albaştri, vă descurcaţi voi! Amândoi.
Până pe 26 aprilie stă tot târgul cu ochii ca pe butelie, să apară candidaţii.
Am uitat să vă spun că nu batem chip pe mărunţiş. Doar moneda mare va avea importanţă în tranzacţii.
Ne revedem în curând la scara blogului, nu am ales tema de campanie, dar e timp suficient.